ARTon vinkkipankki


Tällä sivulla annamme vinkkejä taideteosten sijoitteluun kodeissa ja yritystiloissa sekä käytännön ohjeita teosten ripustukseen. 

Mietitkö, miksi ostaa aitoa taidetta sisustustaiteen sijasta tai rinnalle? ARTo taidelainaamo tekee taiteen ostamisesta mahdollista kaikille, ja samalla tuet paikallisia taiteilijoita.


ARTon vinkkipankki


Tällä sivulla annamme vinkkejä taideteosten sijoitteluun kodeissa ja yritystiloissa sekä käytännön ohjeita teosten ripustukseen. 

Mietitkö, miksi ostaa aitoa taidetta sisustustaiteen sijasta tai rinnalle? ARTo taidelainaamo tekee taiteen ostamisesta mahdollista kaikille, ja samalla tuet paikallisia taiteilijoita.

Ohjeita taideteosten ripustamiseen

Taideteoksen ripustaminen aiheuttaa usein päänvaivaa erityisesti aloittelevalle taiteen ystävälle. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat parhaat ripustustekniikat erilaisille taideteoksille ja seinämateriaaleille sekä neuvomme, miten määrität oikean ripustuskorkeuden.

Artikkeli pohjautuu Teija Variksen kirjoittamaan julkaisuun Kuvataiteilija neuvoo: Näin ripustat taulut, jossa Pia Feinik kertoo vinkkinsä taideteosten ripustamiseen seinälle.

Ripustaminen alkaa seinämateriaalin ja ripustettavan teoksen ominaisuuksien tarkastelusta.


Ripustaminen taulun painon mukaan

Onko ripustettava teos kevyt?

Jos teos on kevyt, taulusta todennäköisesti löytyy takaa lenkkiruuvein kiinnitetty rautalanka, joka on kieputettu itsensä ympäri. Varmistathan, että kieputus on tehty pitkältä matkalta, jottei kiinnitys löystyisi ajan saatossa. Kevyen teosen voi ripustaa yläviistoon lyötyyn naulaan. Rautalankaripustuksen ansiosta teos on helppo asetella suoraan.

Onko teos painava?

Painavat teokset kannattaa kiinnittää vahvasti. Isoissa ja painavissa teoksissa on usein kehyksen molemmissa yläkulmissa hammastetut ripustuskulmat. Hammastuksen ansiosta teos on helppo asettaa suoraan, vaikkeivat  ruuvit osuisikaan ihan samalle korkeudelle. Raskaita teoksia ripustaessa kannattaa naulojen sijaan käyttää nimenomaan ruuveja, tai L-ruuveja, joilla ripustuksesta tulee turvallisen lisäksi myös siisti.

Mikä on oikea kiinnike minun seinämateriaalilleni?

  • Puuseinä = pitkä ja paksu kannallinen naula. Jos taulu on raskas, käytä jämäkkää ruuvia naulan sijaan. Ruuvi pureutuu puuhun tiukemmin.
  • Kipsilevyseinä: Tulppa- tai ankkurikiinnitys, johon kierretään ruuvi. Seinään tehdään reikä akkuporakoneella, tulppa tai kipsilevyankkuri laitetaan reikään ja sen sisään kierretään ruuvi.
  • Kivi-, betoni- tai tiiliseinä: Aluksi seinään porataan reikä, joka puhdistetaan imurilla kivipölystä. Reikään laitetaan teoksen painosta riippuen joko lyöntiankkuri, nailontulppa tai lyöntitulppa. Injektiomassan avulla ruuvi saadaan varmasti kierrettyä tiukkaan, sillä massa kiinnittää ruuvin paikoilleen.
  • Betoni- ja kevytsoraharkkoseinä: Pitkä nailontulppa tai metallinen betonitulppa.

Mille korkeudelle taideteos pitäisi ripustaa?

Oikea ripustuskorkeus on keskimittaisen ihmisen katseen tasolla.


Mitä tehdä, jos en halua seiniini reikiä?

Jos seiniin ei missään tapauksessa haluta reikiä, on vaihtoehtoja katonrajaan asennettava taulukisko. Teokset riippuvat kiskoihin kiinnitetyistä huomaamattomista vaijereista ja ripustusta on helppo vaihdella useinkin. Omassa kodissa reikiä seinässä ei kuitenkaan pitäisi liiaksi pelätä, sillä kodin tulee olla asujansa näköinen.

Nyt kun ripustamisniksit ovat kunnossa, on korkea aika etsiä jotain ripustettavaa. Tutustu ARTon teosvalikoimaan netissä tai paikan päällä.

Lähde: Teija Varis. Kuvataiteilija neuvoo: Näin ripustat taulut. Artikkeli julkaistu Uusimaa-lehdessä. www.uusimaa.fi/artikkeli/241610-kuvataiteilija-neuvoo-nain-ripustat-taulun

Missä on taulun paikka? Näin asettelet taideteokset seinällesi oikein

Oletko hankkinut upean taideteoksen, mutta et tiedä, minne ja miten sen asettaisit? Saatat esimerkiksi pohtia, mille korkeudelle teos pitäisi ripustaa ja näyttääkö se hyvältä sellaisenaan. Tässä artikkelissa kerromme sinulle vastaukset näihin kysymyksiin.


Taiteen paikan valinta

Taiteen paikan valinnan lähtökohta on ymmärtää, että teoksia voi sijoittaa kodissa mihin tahansa huoneeseen. Taidetta voi olla olohuoneessa, makuuhuoneessa, eteisessä ja mikseipä vaikka vessassa! Paraatipaikat ovat kuitenkin niitä, missä kotiväki viettää suurimman osan valveillaoloajasta. Kannattaakin harkita suosikkiteosten sijoittamista juuri niihin huoneisiin, joissa aikaa vietetään eniten.

Kun huone, jonne taidetta sijoitetaan, on päätetty, on aika istahtaa alas. Anna katseesi kiertää huoneessa. Minne se osuu helpoiten? Mikä kohta näyttää selvästi kaipaavan piristystä? Jos sopivia kohtia taideteoksille on seinillä useita, kannattaa aloittaa tärkeimmistä.

Kuvataiteilijat Feinik, Laitila ja Mäkelä kertovat kirjassaan Koti + taide, taiteen tyypillisiä paikkoja ja huomioon otettavia seikkoja kodin eri huoneissa. Heidän näkemyksiään on listattu alla.

Olohuoneessa

  • Yleinen paikka taiteelle on sohvan yläpuolella oleva seinä.
  • Taidetta näkee usein myös television vierellä, jolloin teokset ovat muodoiltaan ja väreiltään selkeitä.

Keittiössä ja ruokailutilassa

  • Inspiroivat ja voimaannuttavat teokset auttavat käynnistämään päivän.
  • Keittiössä voi olla ns. aamuseinä, jossa on kokoelma hyvää mieltä tuovia teoksia.
  • Keittiöön sopivat parhaiten lakalla tai lasilla suojatut teokset.

Eteistiloissa

  • Pienet teokset sopivat kapeisiin käytäviin, jolloin niitä voi katsoa kokonaisuudessaan ahtaasta tilasta huolimatta.
  • Kylmiin eteisiin voi sijoittaa keraamisia teoksia.

Makuuhuoneessa

  • Seesteiset ja harmoniset värimaailmat
  • Rauhoittavat teemat, yleensä makuuhuoneeseen ripustettavissa teoksissa ei suosita henkilökuvia

Työhuoneessa

  • Voimakkaat ja abstraktit muodot inspiroivat
  • Teosten vaihtelu säännöllisesti virkistää mieltä

Lastenhuoneeessa

  • Ei helposti rikkoontuvia teoksia
  • Kuuntele lapsen omia mieltymyksiä

Taideteoksen ripustuskorkeus

Jotta taide pääsee oikeuksiinsa, ripustuskorkeuden tulee olla oikea, kertovat Feinik, Laitila ja Mäkelä. Usein teokset ripusteaankin liian korkealle. Nyrkkisääntönä ripustamiseen voidaan pitää, että teoksen tai teoskokonaisuuden keskikohta asettuu keskimittaisen ihmisen katseen tasolle, noin 160 cm korkeudelle lattiasta. Näin etäisyys lattiasta ja katosta tuntuu luontevalta tilassa kuin tilassa.

Taiteilijat muistuttavat huomioimaan, ettei istujan pää osu teokseen, kun taidetta ripustetaan istuimen, kuten sohvan yläpuolelle. Myöskään ruokailutilassa teoksia ei tule ripustaan niin matalalle että ruokailutilan tuolit voisivat vahingossa osua niihin.


Yksin vai erikseen – löydä harmonia

Feinik, Laitila ja Mäkelä tiivistävät, että teos voi olla yksin, mutta ei yksinäinen. Heidän mukaansa on tärkeää ottaa huomioon ripustusseinän ja teoksen välinen suhde. Isolla seinäpinnalla liian pieni teos ei pääse oikeuksiinsa ja näyttää valjulta. Tällöin paras ratkaisu voi olla koostaa tauluseinä. Sen sijaan iso teos voi toimia yksinäänkin ja onnistua energisoimaan tilaa. Kuitenkin myös suuremman teoksen ympärille voi ryhmitellä herkempiä ja vaaleampia grafiikkatöitä tai toisiaan täydentävät sopivat suuremmat teokset vierekkäin, taiteilijat vinkkaavat.


Valaistus viimeistelee taidekokemuksen

Oikea valaistus antaa viimeisen silauksen taidekodille, Feinik, Laitila ja Mäkelä kertovat. Päivänvalo on täydellinen taiteelle, mutta pimeät vuodenajat ovat haasteellisempia. Tällöin täytyy miettiä, miten taidetta voisi korostaa valaistuksella. Taiteilijoiden mukaan oikeanlaisella valaistuksella teoksen värit voidaan herättää henkiin ja tekstuuri saadaan näkyviin. Valaistuksesta tehokkuuseroilla kannattaa kuitenkin leikitellä ettei lopputuloksesta tule tylsä. 

Valaistuksen kirkkaudesta taiteilijat kertovat seuraavaa: Valaisimen tulee olla kirkkaudeltaan kohtuullinen tai varjostimella himmennetty. Suoraan taulum yläpuolelle tai kehykseen kiinnitettävät tauluvalaisimet kannattaa jättää kauppaan. Liian läheltä tuleva valo voi vahingoittaa teoksen värejä ja muutenkin taide on kauneimmillaan suuremmalle alueelle levittyvässä valossa. 

Tutustu ARTon teosvalikoimaan netissä tai vierailemalla paikan päällä. 

Lähde: Feinik, Laine, Mäkelä. Koti + taide. Taidesisustamisen käsikirja. Tammi. 2014.

Miksi kannattaa ostaa aitoa taidetta?

Pohditko, miten saisit kodistasi juuri sinun näköisesi? Tuntuvatko huoneet liian kliinisiltä ja seinät huutavat tyhjyyttään? Paras keino tehdä tilasta kuin tilasta persoonallinen on hankkia sinne aitoa taidetta. 

Into taiteella sisustamiseen voi iskeä sekä uuden kodin omistajalle että hänelle, joka haluaa uutta eloa omaan elinympäristöönsä. Kun piristystä kotiin aletaan etsiä, useimpien huonekaluliikkeiden myymät sisustustauluihin ja -julisteisiin tulevat varmasti vastaan. Tällaisia massatuotettuja sisusteita on saatavilla eri kokoisina, värisinä, aiheisina ja vieläpä edullisesti – miksi siis pitäisi hankkia oikeaa taidetta?

Vastaus voidaan tiivistää sanomalla, että aito taide on usein merkityksellisempää.

Aito taide ja sisustustaide eivät sulje toisiaan pois, vaan voivat olla sopusoinnussa samassa kodissa. Kotiin kannattaakin hankkia sellaisia esineitä, mistä juuri sinä pidät. Tässä artikkelissa käymme läpi neljä hyvää syytä, jonka auttavat ymmärtämään, miksi myös aitoa taidetta kannattaa hankkia. 


Aito taide herättää tunteita

Aidon taiteen ostopäätökseen liittyy aina vahva tunne ja varmuus. Taideteosta ostaessasi et yleensä ajattele “en ole ihan varma pidänkö tästä, mutta ostan kokeiltavaksi”.  Tietyn taideteoksen nähdessäsi tiedät ensisilmäyksellä, että pidät siitä. Saatat jopa nähdä mielessäsi sille sopivan paikan kodissasi. Siinä vain on sitä jotain. 

Teoksen “Se Jokin” liittyy vahvasti taiteen tunteita herättävään ominaisuuteen. Teos voi tuoda mieleesi tietyn ihmisen, hetken tai tarinan. Se voi myös täydellisesti kuvastaa senhetkistä elämäntilannettasi. Teos auttaa sinua myöhemmin palaamaan tuohon muistoon ja toimii siten pakotienä arjen kiireistä. Teoksessa on osa sinun persoonaasi.

Aito taide on myös katseenvangitsija ja herättää varmasti myös ystäviesi huomion heidän vieraillessaan luonasi. Jokainen muodostaa taideteoksesta oman mielipiteensä ja se tuo jokaiselle mieleen erilaisia asioita. Uusi taidehankinta saa varmasti aikaan keskustelua illallispöydässä. 


Aidot taideteokset ovat uniikkeja

Aitoa taidetta ostaessasi voit olla varma, ettei kenelläkään ole samanlaista. Taideteos on aina ainoa laatuaan olipa kyse maalauksesta, grafiiikasta, veistoksesta  tai mistä tahansa muusta taidelajista. Taideteos on aina yhtä uniikki kuin sinäkin. Ainutlaatuisuus vauhdittaa usein ostopäätöstä. Jos pidät teoksesta ja jäät harkitsemaan ostoa liian pitkäksi aikaa, voi joku toinen ennättää hankkia teoksen ennen sinua.

Aito taide on myös aina massatuotettuja kuvia laadukkaampaa. Värisävyt ovat omaa luokkaansa mitä tulee niiden syvyyteen ja tekstuuriin. Teoksen luomisesa käytetyt materiaalit ovat yleensä painomustetta laadukkaampia ja menetelmät monipuolisempia.

Aitoa taidetta ostamalla tuet taiteilijan työtä

Maailman ilman taidetta olisi aika tylsä paikka, vai mitä? Sen vuoksi on tärkeää hankkia aitoa taidetta ja mahdollistaa siten taiteilijoiden työ ja uusien luomusten synty. Teosten ostajana annat taiteilijalle ansaitun korvauksen ajasta, jonka hän käytti teoksen luomiseen. Ostamalla taidetta olet mukana ylläpitämässä myös sen tarvetta ja siten mahdollistamassa monipuolisen tarjonnan ja taiteen jatkuvuuden myös tulevaisuudessa.

Myös taiteilijoiden taustojen ja tarinoiden tunteminen on osa taiteeseen liittyvää kokemusta. Tutustumalla taiteilijoiden taustoihin voit löytää juuri sen tietyn taiteilijan, jonka työtä haluat tukea. Tällainen henkilökohtaisempi kytkös taiteilijaan voi osoittautua yhdeksi syyksi hankkia juuri tietyn taiteilijen teoksia. Ja uutiset kyseisen taiteilijan uusista töistä ja urasta pitävät yllä taideharrastuksen mielekkyyttä. On hauskaa lukea uutisia juuri siitä taiteilijasta, jonka tekemä teos sinulla on kodissasi.


Jokaisella on varaa aitoon taiteeseen

Ainutlaatuisuudensa ja laatunsa vuoksi aito taide maksaa sisustusjulisteita enemmän. Summaa ei kuitenkaan tarvitse maksaa kerralla ja sen vuoksi jokaisella on varaa taiteeseen. Taidelainaamojen kautta taidetta voi ostaa maksamalla teoksesta kuukausittaista lainaerää. Mikäli lainaerät maksetaan loppuun, toimii lainaus kuin koroton erämaksu. Taidelainaamot toimivat taiteilijan ja asiakkaan välissä ja auttavat löytämään sopivan teoksen. Lainaamot myös ovat osa paikallisen taiteilijaseuran toimintaa ja taidelainaamon kautta ostamalla autat samalla taideyhteisöä kokonaisvaltaisemmin, sillä seurat tuottavat taiteilijoille heidän ammattissaan tarvitsemia palveluita.

ARTo taidelainaamon ylläpitäjänä toimii Oulun Taiteilijaseura -63 ry. ARTossa teosten lainahinnat ovat alk. 30€ / kk. 

Haluatko nähdä millaisia taideteoksia ARTossa on? Klikkaa alla olevaa linkkiä ja tutustu nettisivuilla olevaan teosvalikoimaan. Lisää teoksia löydät paikan päältä.