23.8.-10.9.2023 / Galleria 5 /

Avajaiset tiistaina 22.8. klo 17–19
Klo 17.30–18.00 Henri Hagman esittelee näyttelyn sekä juuri julkaistun kirjansa ”Värimaalauksen huipulle – 18 askelta puhtaampaan näkemiseen” tematiikan. Kirja on myytävänä Galleria 5:ssä näyttelyn ajan.
Katsojalle
Sekä maalauksen valmistumista että sen katsomista auttaa se, jos maalauksen värit rakentuvat jonkin muun kuin värien itsensä ympärille. Näitä värin tukipaaluja voivat olla muun muassa esittävä kuva-aihe ja sen tunnetarina, tai se, että värien suhteet perustuvat taiteilijan suoraan värihavaintoon. Abstraktissa maalauksessa myös dynaaminen sommittelu tai pyrkimys rajoittaa värimaailma jonkin ennalta määritellyn harmonian mukaisesti luovat katsomiseen eheyttä. Tällaiset lähtökohdat ovat kuin astioita, joissa värit pysyvät tallessa maalauksessa.
Astia-ajatuksen lisäksi katsojan katsomista voi tukea myös muutkin ajatusleikit. Esimerkiksi se, että katsoja asennoituu niin, että se on nyt maalaus, joka tässä katsoo katsojaa. Katsoja itse onkin katsottavana. Maalaus valuu katsojan silmistä sisään ja tunkeutuu muiden aistien alueille. Nyt värien suhteet soivat kuin musiikki, tuntuvat kuin kosketukset. Ne tuoksuvat, maistuvat ja ovat kylmiä tai kuumia.
Mahdollisuus osallistua
Valmiiden maalausten lisäksi Henri Hagmanin näyttelyssä on esillä myös yksi keskeneräinen, aivan alkutekijöissään oleva suurikokoinen maalaus. Hagman maalaa tuota maalausta yleisön avustuksella gallerian aukioloaikoina aikavälillä 23.–25.8.
Hän kyselee yleisöltä mitä väriä pitäisi nyt laittaa ja mihin, jotta maalaus valmistuisi. Yleisöllä on ainutlaatuinen tilaisuus saada konkreettinen, silmiä avaava tuntuma abstraktin maalauksen maailmaan. Menetelmää on kokeiltu aikaisemmin Hagmanin Rovaniemen taidemuseon näyttelyssä keväällä 2022.
Maalaamisen avustajiksi on jo ilmoittautunut taideopiskelijaryhmiä. Vapaat ajat on nähtävissä Henri Hagmanin facebook-sivuilla.
Henri Hagman (s.1974) on oululaissyntyinen, Rovaniemellä asuva kuvataiteilija, joka valmistelee väitöskirjaa Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaan.
Työskentelyä ovat tukeneet Suomen kulttuurirahaston Lapin rahasto ja Taiteen edistämisekeskus.