Tila- aikateos
SATTUMAN MUISTI on näyttelyn kuluessa muuttuva teos, joka tapahtuu pelin kaltaisena kollaasina. Kuvasarja muuttuu muistipelin omaisesti näyttelyn kestäessä. Kollaasin kuvajärjestyksen ja niiden synnyttämät rinnastukset ratkaisee arpa.
Tila- aikateoksen lähtökohtana on määrittelemätön maisema tai tapahtumapaikka, jossa joukko hahmoja aloittaa pelin. Rakennusylijäämästä, keskeneräisistä teoksen osista sekä löydetystä materiaalista ja puuveistohahmoista rakennettu ”dioraama” esittelee teoksessa yhden mahdollisen asetelman pelin lähtökohdaksi. Peli jatkuu kollaasissa.
Mitä peliä pelataan, jää avoimeksi. Yhtymäkohdat todellisuuteen sijaitsevat yllättäen muuttuvassa pelissä ja näennäisessä sattumanvaraisuudessa. Teoksen innoittajana voi nähdä viimeaikojen yhteiskunnallisia tapahtumaketjuja Suomessa tai maailman tilanteessa, mutta teos edustaa samalla työskentelyparin yhteistyönä syntyviä tilateoksia laajemminkin.
SATTUMAN MUISTI on vapaatulkintainen jatko-osa SKJL:n Galleria Seinässä syyskuussa nähdylle teokselle, jota rakennettaessa konsepti syntyi.
Juha Allan Ekholm on turkulainen valokuvataiteilija ja tila-/aikataidetta välineenään käyttävä visuaalinen taiteilija. Työskentelee Turun lisäksi Porissa, Pohjois-Suomessa ja Saksassa.
Ekholmin taiteellisen työskentelyn pohja on keskustelussa sosiaalisten kertomusten kanssa. Parhaiten hänen taidettaan kuvaa kenties luonnehdinta Socially Committed Art, eräänlainen määritelmä yhteiskunnallisesti tiedostavalle taiteen tekemiselle.
Taiteellinen ajattelun monimuotoisuus on johtanut myös uusien välineiden käyttöön. Työskentely on kulkenut valokuva- ja mediataiteen ja tilallisen työskentelyn kautta liveart-interventioihin sekä yhteisölliseen työskentelyyn. Vaikka Ekholm identifioituu yhä valokuva- ja mediataiteilijaksi, kaikki edellä mainitut visuaalisen taiteentekemisen muodot kulkevat työskentelyssä mukana. Tila- aikateokset ovat valokuvakerronnan ohella tekemisen ydintä.
Lappeenrantalaislähtöinen Taivalkoskella asuva Jussi Valtakari käsittelee erilaisia median välittämiä maailmantapahtumia pienhahmojen ja pienen Taivalkosken asukkaan perspektiivistä. Työttömyys, virastojen palvelut, vanhusten hoito, syrjintä, heikompien kohtelu ja ikärasismi ovat taiteilijan usein käsittelemiä teemoja. Omien sanojensa mukaan hänen veistostensa perusta on kansanperinteen puhdetöissä; ne ovat veistämälläpäivitettyä folk-poppia, joihin on lisätty todellisuutta maalaamalla ja kirjoittamalla.
Työskentelyparin Ekholm / Valtakarin toisistaan poikkeavilla taiteilijakertomuksilla ja teoksellisella ajattelulla on yhtymäkohtansa rosoisissa tuotoksissa, jotka hyödyntävät jättömateriaaleja ja ihmisten käyttämää esineistöä Juha Allan Ekholmin rakentamilla ”alustoilla”- johon Jussi Valtakarin puuveistotyöt synnyttävät kertomuksia. Mukana nähdään usein myös Ekholmin valokuvataidetyöskentelyä teoksiin suhteutettuna.
–
Galleria Jänis
Jarrumiehenkatu 3
20100 Turku
Finland
–
(Näyttelyn taiteilija Jussi Valtakari on Oulun Taiteilijaseuran jäsen.)