GETSEMANEN HAUDANKAIVAJA:n pohjana ovat Veera Kaamos Pitkäsen kolmivuotiaana kokemat muistot äitinsä läheisen ystävän Kalervo Palsan kuolinpäivästä.
Keuhkokuumetta potenut Palsa oli kuolinpäivänään 5.10.1987 hakenut apua, mutta ei saanut sitä. Tiettävästi viimeisen puhelunsa Kalervo Palsa oli soittanut ystävälleen Maj-Lis Pitkäselle. Puhelimeen vastasi kolmivuotias Veera, joka kertoi, ettei äiti ollut kotona.
Koska pieni lapsi ei olisi voinut tehdä tilanteen hyväksi mitään enempää, ei tämä tapahtuma sinällään jättänyt traumaa. Nämä olivat myös Veera Pitkäsen ensimmäiset varsinaiset muistikuvat hänen lapsenlikkanaan toimineesta perheystävä Palsasta – toinen muistikuva liittyy Palsan hautajaisiin.
GETSEMANEN HAUDANKAIVAJA (versio 2.0) on teoksen uusin versio. Videoteoksen uudessa osassa valokeilaan astuu lankapuhelin. Videossa puhelin soi. Lankapuhelimesta on johto katkaistu. Puhelimeen vastaa nyt aikuinen Veera, kuvataiteilija, joka on palannut Getsemanelle (Palsan työhuone Kittilän Narikalla).
Getsemanen piha-alue muuttuu teoksessa hautausmaaksi. Kenelle hautaa kaivetaan, ei ole merkitystä. Puhelimen ääni ei jätä rauhaan, vaan yhtyy lopulta kellon käymiseen ja sydämen ääniin.
Voiko dokumenttia muistoista tehdä yli 30 vuotta myöhemmin? Onko kertomuksen sulkeuduttava milloinkaan enää muuttumatta? Kuinka elää uudelleen muistonsa tähän päivään siirrettyinä
Video pohjautuu Veera Kaamos Pitkäsen liveart teokseen Palsan kuolinpäivän iltana Getsemanen pihassa 2022. Teos on suurimmaksi osaksi kuvattu autenttisilla tapahtumapaikoilla Kittilässä. Teosta on esitetty eri muodoissaan mm. Kittilän kirjastoautotallissa, Digital Art Festivalilla ja Näyttelykeskus Kiteen Mini-Kinossa yleisöesityksenä.
Yhteistyönä valmistuneen videon ohjaus ja kuvaus on Juha Allan Ekholmin, joka osallistui kuolinpäivän teokseen Korttia pelaavana Kuolemana.
BIOT:
Veera Kaamos Pitkänen on espoolainen kuvataiteilija. Pitkänen työskentelee pääasiallisesti analogisen kollaasin ja märkälevy kollodion-valokuvan parissa. Teemallisesti taiteilijan teokset käsittelevät usein ulkopuolisuutta, ympäristökatastrofia sekä ihmisen kokemaa ja tekemää väkivaltaa itseään ja ympäristöön kohtaan. Pitkäsen teoksista on löydettävissä viittauksia eri kulttuurien ja aikakausien uskomuksiin, symboliikkaan ja kirjallisuuteen.
Pitkänen on opiskellut taidetta Suomessa, Ruotsissa ja Iso-Britanniassa. Hän on MUU ry:n ja Espoon taiteilijakillan jäsen. Hänen teoksiaan on ollut esillä Suomessa ja ulkomailla. Pitkäsen teoksia on käytetty erilaisissa julkaisuissa kymmenessä eri maassa. Viimeisin näyttely on Kiasmassa parhaillaan oleva Linnunradalla – näyttely.
——
Juha Allan Ekholm on espoolaislähtöinen pohjoisessa tällä hetkellä työskentelevä valokuvataiteilija ja tila- aikataidetta välineenään hyödyntävä visuaalinen taiteilija. Asuu Turussa. Taiteellisen ajattelun monimuotoisuus on johtanut myös uusien välineiden käyttöön. Työskentely on kulkenut valokuva- ja mediataiteen ja tilallisen työskentelyn kautta liveart – interventioihin sekä yhteisölliseen työskentelyyn. Videotyöskentely nivoutuu osaksi mediataiteen työskentelyä.
Ekholmin taiteellisen työskentelyn pohja on keskustelussa sosiaalisten kertomusten kanssa. Parhaiten hänen taidettaan kuvaa kenties luonnehdinta Socially Committed Art, eräänlainen määritelmä yhteiskunnallisesti tiedostavalle taiteen tekemiselle.
Ekholmin teoksissa sosiaalinen tietoisuus ja henkilökohtaiset kosketuspinnat rakentavat teoksille katsomistapoja. Juha Allan Ekholmin pohja on valokuvataidetyöskentelyssä, jossa hän on edustanut myös Suomea seitsemän kertaa mm. Helsinki Schoolin taiteilijoiden kanssa. Vaikka taiteilija identifioituu yhä valokuva-ja mediataiteilijaksi, kaikki edellä mainitut visuaalisen taiteentekemisen muodot kulkevat työskentelyssä mukana.
Hän on opiskellut valokuvaa, videota ja paikkasidonnaista taidetta Turun Taideakatemiassa (AMK) ja TAMK:issa. Pitänyt yli 60 yksityisnäyttelyä sekä osallistunut 130:een yhteis- ja ryhmänäyttelyyn sekä taideprojektiin Suomessa ja ulkomailla. Teoksia kokoelmissa Suomessa, Saksassa ja USA:ssa. Työskentely- ja kohdeapurahoja. Valokuvataiteilijoiden liiton, MUU ry:n sekä alueellisten taiteilijaseurojen jäsen.