Ulkokultaiset on kuvanveistäjä Marianne Sirin ja muotoilija Salla Vaalion yhteisnäyttely. Näyttelyn teokset liikkuvat materialismin, kauneuskulttuurin ja sosiaalisen median maailmassa. Yhteisnäyttely on jatkumoa Sirin ja Vaalion vuosia kestäneille keskusteluille kehonkuvasta sekä median ja mainosten representaatiosta.
Sirin realistisen kokoiset ihmisveistokset on valmistettu kipsistä ja keramiikasta ja Vaalion installaatiot koottu elintarvikkeista ja muista arjen esineistä. Omien teostensa lisäksi Siri ja Vaalio tuovat Galleria5:een yhteistyönä toteutettuja kipsireliefejä.
Marianne Siri
Marianne Siri (s.1985) on itseoppinut kuvanveistäjä ja taustaltaan keramiikan artesaani. Entiseltä ammatiltaan hän on ympäristötekniikan insinööri, mistä johtuen teokset käsittelevät usein ympäristöön liittyviä kysymyksiä, kuten ihmisen ylivaltaa luontoon ja muihin eläinlajeihin. Sirin veistokset ovat tyyliltään klassisia ja realistisia ja ne ovat vahvasti aikaan sidottuja. Ulkokultaiset-näyttelyn teoksissa Siri käsittelee ympäristön muovisaastetta, verkkoon rakennettujen täydellisten minäkuvien illuusioita sekä sosiaalisen median ja mainonnan luomia ulkonäkö- ja kulutuspaineita. “Elämme keskellä ihmisen aiheuttamaa kuudetta sukupuuttoaaltoa, mutta sosiaalisen median kautta tarkasteltuna ihmisyksilön elo näyttää varsin huolettomalta, joskin ristiriitaiselta.”
Salla Vaalio
Salla Vaalio (s.1983) on Lahdessa asuva ja työskentelevä muotoilija. Naisten ja naisoletettujen kokemat ulkonäköpaineet sekä niihin liittyvä materialismi ilmiönä on yksi kantavista teemoista Vaalion installaatioissa. “Kulttuurinen ihanneruumis välittyy mediasta ja mainosten kuvallinen ärsykevirta on loputon. Iltapäivälehtien lööppien laihdutusta käsittelevissä uutisissa mittanauha kiertyy lähes poikkeuksetta naisen vatsan ympärille. Kysymyksessä on sukupuolittunut asenne ja yhteiskunnallinen ilmapiiri, jonka kaikkia tasoja on välttämättä vaikea edes tiedostaa. Osittain nauran teoksissa itselleni ja omille juuttuneille ajatusmalleilleni, osittain koko länsimaisen yhteiskunnan esteettisen kulttuurin ehdollistumille.”