Avajaiset 16.6.2023!
VUOTTA NUOREMPI TAITEILIJA KOKOAA NÄYTTELYN KUIN MORSIUSKIMPUN- jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja ripaus melankoliaa
Ars Kärsämäen vuoden 2023 tekijäkaarti valikoitui kuraattori Tessa Astren henkilökohtaisten monitaiteellisten suhteiden ja maun mukaan.
-Halusin kuratoinnissa pohtia tekijäiän erilaista kaarta ja nyanssia- mukana on jo aiemmin kuvataiteilijoiksi valmistuneita, nyt uudelleen työskentelyä virittäviä, uutta tekniikkaa kokeilevia, maailmalla meritoituneita ja vasta valmistuvia. “Vuotta nuorempi taiteilija” tuo aidosti eri tekijä-ikäisiä taitavia taiteilijoita yhteen ajankohtaisten teosten ja taidetekemisen kautta. Taiteilijat ovat kauempaa ja haja-asutusalueilta kotoisin tai siellä työskenteleviä.
Teemoina toimii pohjoisuus, yhteys ja näkymättömät verkostot. Avajaisviikonloppuna pidämme osin yleisölle avoimen taidetapahtuman, jossa on koettavissa erilaisia taidetekoja ja hetkiä.
Tulevassa kesänäyttelyssä on mukana muun muassa Mari Mäkirannan ja Virtaavien vesien puolesta -kollektiivin teos “Aktivistitoimisto”.
-Taideaktivismissa ja hiljaisessa vastarinnassa on kyse ruumiillisesta työstä: pohjoisilla vesialueilla toteuttamistamme performansseista, performatiivisista valokuvista sekä videoteoksista, hän kertoo. Pyrkimyksenä on pohjoisen jokiluonnon puolustaminen, luonnon suojelu ja ympäristöön liittyvien uhkien pohdinta.
Anna-Kaisa Vuonokari pohtii teoksissaan kehtolauluihin ja sijaintiin liittyviä asioita. Installaatioissa ja veistoksissa toistuvat kodittomuuden ja lohdun teemat. Sarjakuvataiteilija ja sarjakuvaopettaja, Limingan Taidekoulussa kuraattori Tessa Astren kollegana toimiva Mikko Jylhä kertoo kuvituksistaan ja guassimaalauksistaan:
-Teokset sinällään ovat leikkiä, seikkailua ja vapautta: piirrosten kerronnan jatkuvuuden ja yksittäiskuvan suhdetta. Kesänäyttelyn teokset liikkuvat pöytälaatikkopiirtämisen ja “oikean” taiteen rajalla.
Mirva Valkama kertoo että vakava huumori ja ”Itsensä paljastaminen” sekä eri elementtien ilmentäminen ovat kantavia teemoja.
– Näkyväksi tuleminen taiteen keinoin, tilan tarjoaminen omalle ajattelulle ja mahdollisuus ymmärtää jotain kokonaisuuden osaa laajemmin, omassa itsessään, kollektiivissa tai ihan vain universumissa.
Siiri Korhonen valmistuu pian kuvataideakatemiasta kuvanveistäjäksi, ja tutkii teoksissaan kierrätysmateriaalien kautta vanhan purkamisen ja uudelleen kasvamisen kautta löytyviä yllättäviä näkökulmia materiaaliin ja esittävyyteen.
-Viime aikoina töiden tekeminen yhdessä kollegoiden kanssa on ollut todella antoisaa ja uusia asioita avaavaa, ja saanut miettimään paljon sitä miten yhdessä väsääminen tutustuttaa ihmisiin aivan omalla tavallaan.
Porvoossa asuva ja työskentelevä monialainen taiteilja ja tunnustettu sarjakuvantekijä Emmi Valve kertoo teostensa taustalla olevista vaikutteista.-Tutkin kollaaseissani ja veistoksissani feminiinistä queer-seksuaalisuutta. Ne ovat naisten ja ei-miesten kaltaisiinsa kohdistamaa katsetta. Miltä näyttää seksuaalisuus ja eroottisuus miehisen katseen ulkopuolella?
Aila Ahmakallion teokset tutkivat drag king -ilmiötä muotokuvan keinoin ja kuvasarja on jatkoa taiteilijan aikaisemmalle tuotannolle. Dragkuvat haastavat kaksinapaisen tavan katsoa sukupuolta ja kutsuvat katsojan mukaan leikkiin, jossa merkitykset muodostuvat, kerrostuvat ja muuttuvat kehon pinnalla. Kuvissa on läsnä pohjoinen ulottuvuus sekä niissä esiintyvien ihmisten kautta että mallien yllä olevien luonnonmateriaalien välityksellä.
Keraamikko ja kuvataiteilija Niina Kelan ajatuksissa taiteen tehtävä on
kommunikoida aikojen välillä, jäsentää ihmisen paikkaa elämän ketjussa, yltää sanojen ja aikojen taakse, kurottaa johonkin perimmäiseen olevaiseen, joka on aina ollut uutta luovassa ihmisessä. -Elämä on varsin kaunista, mutta siltä puuttuu muoto. Taiteen tarkoituksena on antaa sille sitä. Esittämisestä on tullut kauheaa, pelottavaa, häpeän ja itsensä yli menemistä. Tekeminen on taistelua itsekritiikin kanssa. Niistä huolimatta taiteen esittäminen kiinnittää aikaan aikojen virrassa.
Raine Körkkö jakaa Veikko Laakson kanssa työhuoneen Limingassa. Raine kertoo etsivänsä ja löytävänsä uusia suhtautumisia nyt tekemiseen ja näyttelyyn tuleviin teoksiin -Teoksissani haluan tuoda esiin vakavia teemoja huumorin keinoin. Hyvä maku on aina suhteellista. Huono maku on parhaimmillaan rehtiä ja avaa yhteyden muihin ihmisiin.
Lapin Yliopistossa opettava taiteen maisteri Suvi Autio tuo Ars Kärsämäkeen fantasia-elementtejä veistoksensa kautta.
Monipuoliset lähestymistavat ja erilaiset tekniikat ovat hyvin esillä kesän näyttelyssä. Viivi Kiuru aikoo installoida sanataidetta. -Sanataide on minulle tärkeä ilmaisukeino, siksi haluan nytkin kirjoittaa, mutta haluan samalla kokeilla myös jotain uutta. Olen pitkään halunnut installoida sanataidetta, jotta se tulisi lähemmäs ihmisiä samalla tavalla kuin kuvataide taidenäyttelyissä.
Mauri Lähdesmäki on tehnyt yhteistyötä Marja Helanderin kanssa, ja viimeksi näyttänyt teoksiaan osana Venetsian Biennaalia 2022. Nyt Kärsämäelle tulee Maurin omaa videotuotantoa.
Näyttelyn nuorimmat taiteilijat, sisarukset Säde ja Koitto Körkkö tuovat oman makunsa mukaisia omia teoksiaan esille. Koitto on tänä vuonna kolmetoistavuotta täyttävä taiteilija, ja jo julkaissut esikoiskuvituksensa, pitänyt yksityisnäyttelyn ja hänen teoksensa on ollut kansikuvana kulttuuri aikakausilehti Kaltiossa. Säde debytoi nyt Ars Kärsämäen kesänäyttelyyn yksitoistavuotiaana. Hänen teostensa keskiössä on kauhu ja pop-taide.
Näyttely on auki elokuuhun
ti-pe klo 10-16
la-su klo 12-18
ma suljettu
Esillä on teoksia seuraavilta taiteilijoilta:
Aila Ahmakallio (Oulu), Siiri Korhonen (Oulu/Helsinki), Mauri Lähdesmäki (Rovaniemi), Raine Körkkö (Liminka), Veikko Laakso (Liminka), Mikko Jylhä (Oulu), Niina Kela (Liminka), Viivi Kiuru (Liminka), Emmi Valve (Porvoo), Mirva Valkama (Karvia), Suvi Autio (Rovaniemi), Tessa Astre (Liminka), Anna-Kaisa Vuonokari (Turku), Mari Mäkiranta (Rovaniemi) ja Säde & Koitto Körkkö (Liminka)
Tervetuloa avajaisiin tiistaina 18.4.2023 klo 18-20!