Oulun Taiteilijaseura esittäytyy Galleria 5:ssa yhdeksän taiteilijan voimin teemalla uusi hierarkia. Mitä on hierarkia, miten se ilmenee, taiteessa, politiikassa, kotona, koulussa, työelämässä tai ylipäätään? Entä hierarkiaan liittyvä valta, mitä se on ja miten se ilmenee. Onko tämä rakenteellinen nokkimisjärjestys tarpeetonta vai kaivataanko sitä ja miksi? Näyttely esittelee kantaaottavia, tarkkoja, uusia näkökulmia hierarkiaan ja sen ilmenemiseen. Taiteilijat ovat lähestyneet teemaa eri suunnista. Mukana on veistoksia, valokuvia, serigrafiaa, installaatioita, maalauksia ja performanssia.
Näyttelyn taiteilijat ovat Tessa Astre, Eija Hirvonen, Pekka Homanen, Silja Kejonen & Outi Vuoriranta, Janne Raappana, Iiris Tuisku, Raimo Törhönen ja Tiina Vehkaperä.
Tessa Astre ja Tiina Vehkaperä
Astre ja Vehkaperä osallistuvat näyttelyyn performanssillaan avajaisissa 14.9. Tiina Vehkaperän performanssi on erillinen teos, jota seuraa Tessa Astren performanssi ja lopulta teokset yhdistyvät. Vehkaperä tutkii ja liikuttelee hierarkian materiaalia paikan päällä. Hän erottelee, jaottelee, yhdistää, leimaa ja palkitsee. Tessa Astren teos kommentoi yksilön ja yhteisön valtaa ja vastuuta, luontosuhdetta sekä kädenjälkemme osallisuutta siinä.
http://www.taidesivut.net/tessaa/taidemyynti
http://ots.artoulu.fi/taiteilija/astre-tessa http://tiinavehkapera.com/
Hirvonen Eija
Teokseni ovat tutkimusmatkaa sveitsiläisen kirjailijan Robert Walserin (1878-1956) elämään. Hän sijoittui omana aikanaan taide-elämän marginaaliin. Hän itse sanoi olevansa “pohjattoman menestyksetön”. Viimeiset 27 vuotta elämästään Walser vietti psykiatrisessa sairaalassa. Walserin elämä kuvastaa, miten hierarkinen järjestys säätelee sitä, kuka kelpaa, millä ehdoilla, kenen ääni tunnistetaan ja kuullaan. Ranskalaisen filosofin Jacques Rancieren ajatusta lainaten: epätasa-arvoisessa maailmassa toiset eivät puhu, he vain pitävät ääntä. Walser oli lainausten ja viittausten mestari ja intohimoinen kävelijä. Friedrich Nietzscheä siteeraten: “Muutama tunti vuorelle nousemista tekee retkusta ja pyhimyksestä kaksi joltisenkin samanlaista luontokappaletta. Väsymys on lyhin tie tasa-arvoon ja veljeyteen – ja unessa päästään vihdoin vapauteenkin.”
www.eijahirvonen.com
Homanen Pekka
Hierarkian kerrostuneisuus aiheuttaa useasti tilanteita joissa rupeamme arvottamaan ihmisiä. Vauraus, sosiaaliluokka, arvoasema työyhteisössä, vaatteet tai vaikkapa vääränlainen taskupuhelin
laittavat tavan katsoa muita koetukselle. Joissakin tilanteissa tilanne kumuloituu kiusaamisen tasolle. Töissäni haluan nostaa esille näitä teemoja sekä myös sen että vaikeistakin asioista toipuminen ja eteenpäin pääseminen on mahdollista.
https://pekkahomanen.wixsite.com/pekkahomanen
Silja Kejonen ja Outi Vuoriranta
Hyasintit liikkuu muistojen hierarkiassa. Mitä haluamme muistaa itsestämme ja mitä unohtaa? Teos tutkii sitä miten haluamme määritellä ja hallita omakuvaamme, sitä mitä muut meistä ajattelevat, silloinkin kun meitä ei enää ole. Emme kuoltuammekaan tahdo täysin unohtua. Mikä on silloin muistamisen arvoista ja mikä arvotonta? Kukat ovat muistamisen väline. Ihminen saa niitä eniten silloin, kun on kuollut. Verhoilla voi hallita näkymää ja pitää katsojat riittävän välimatkan päässä. Teos koostuu installaatiosta ja performanssista. Performanssi Kiertemättä-opastuksella to 4.10. noin klo 17.
Janne Raappana
Hiljaisuus ja valta.
Hiljaiset hyväksyjät enemmistönä.
Kärjessä kiusaajat ja pohjalla kiusatut.
Sosiaalinen hierarkia
Iiris Tuisku
Jumaliin liittyy vallan, totuuden, uskon ja hierarkioiden kudelma. Onko olemassa yksi johtava voima ja oikea olemisen tapa? Kuka meistä tietää, mikä se on?
Raimo Törhönen
Pahvikruunu. Näissä maalauksissa ihmettelen ihmisen rooleja, vallan merkkejä, symboleita. Sitä kuinka ne muuttavat ihmisen olemusta. Valta, status ja siihen liittyvät symbolit usein jakavat ihmiset eri luokkiin, eliittiin ja rahvaaseen. Kuitenkin olemme kruununkin alla alastomia. Kuninkaallisia ei ole.
http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/3241
http://www.facebook.com/raimo.t.artist/