Avoin haku ARToulu-taidealueelle

ARToulu-taidealue


Ouluun syntyy Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 uusi ARToulu-taidealue.

A new ARToulu art area is coming to Oulu as part of the European Capital of Culture Year 2026. Read more in English >

Ouluun syntyy vuonna 2026 uusi ARToulu-taidealue. Silloin taide tuodaan asuinalueille ja luontoon, ihmisten keskelle osaksi elävää kaupunkikulttuuria. Taide yllättää paikoissa, joissa sitä ei ajattele kohtaavansa. Mitä teoksia taidealueella nähdään ja koetaan Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna? Taidealueen teoshaku on avoinna 12.8.2024 asti. Haku on suunnattu visuaalisen alan ammattitaiteilijoille Suomessa sekä suomalaisissa residensseissä työskenteleville taiteilijoille muualta Euroopasta. Lue tarkemmat ohjeet teoshakuun sivulta Teoshaku, ohjeet taiteilijoille >

Ota yhteyttä: [email protected]

ARToulu-taidealue somessa:

   Instagram Facebook

 


Ajankohtaista


ARToulu-taidealueen avoin teoshaku kuvataiteilijoille – taidetta julkiseen tilaan Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta 2026 viettävään Ouluun

Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi 2026 avaa Ouluun uuden ARToulu-taidealueen, jossa taide pulpahtelee ja yllättää paikoissa, joista sitä ei ajattele löytävänsä. Kymmenet ympäristöön sijoitetut taideteokset muuttavat Oulujoen suiston seitsemän kaupunginosaa kiinnostavaksi ja omaleimaiseksi taidealueeksi. Osa teoksista jää kaupunkikuvaan pysyvästi ja taidealue jatkaa elämäänsä vielä vuosia kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen. Teokset valitaan visuaalisen alan ammattitaiteilijoille suunnatun avoimen haun perusteella. Hakuun voivat osallistua taiteilijat Suomesta sekä suomalaisissa residensseissä työskentelevät taiteilijat muualta Euroopasta. Haku on avoinna 12.8.2024 asti. Lue tarkemmat ohjeet teoshakuun sivulta Teoshaku, ohjeet taiteilijoille >

Taidealueen toivotaan heijastavan visuaalisen taiteen monimuotoisuutta. Teosten valinnassa painotetaan omaperäisiä ja yllätyksellisiä ratkaisuja, joissa taide tulee osaksi ympäristöä. Taidealueen teoskokonaisuuden valitsevat kuraattori Satu Oksanen, kuvataiteilija ja kuraattori Anna Ruth sekä mediataiteilija ja julkisen taiteen taideasiantuntija Leevi Lehtinen Taiteen edistämiskeskuksesta.

Tulossa Hakuklinikka 3.–4.6. Ilmoittautuminen toukokuussa. 

Muuta ajankohtaista

Mikä taidealue?


Oulujoen viertä kulkee suosittu kävelyn ja pyöräilyn saaristoreitti keskustasta meren rantaan Nallikariin ja joen toista puolta takaisin. ARToulu-taidealue syntyy seitsemään kaupunginosaan jokisuiston varrella. Alue kattaa keskustan, Pikisaaren, Hietasaaren, Toppilansaaren, Toppilansalmen, Meri-Toppilan ja Tuiran kaupunginosat.

Taide tuodaan asuinalueille ja luontoon – ihmisten keskelle osaksi elävää kaupunkikulttuuria. Taide pulpahtelee ja yllättää paikoissa, joissa sitä ei ajattele kohtaavansa. Tavanomainen arjen ympäristö voi muuttua kiinnostavaksi ja erityiseksi, kun taiteen annetaan rönsytä kaupunkitilassa. Tavoitteena on, että kymmenet ympäristöön sijoitetut taideteokset muuttavat Oulujoen suiston kaupunginosat omaleimaiseksi taidealueeksi.

Taidealueen teokset ovat esillä koko elinkaarensa ajan ja toivottavasti monet niistä ilahduttavat asukkaita ja vierailijoita vielä pitkään kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen. Toivomme, että kaupunginosien asukkaat kokevat taidealueen teokset omakseen ja kauempaakin tulevat vierailijat saavat osakseen löytämisen iloa taidetta etsiessään tai sitä sattumalta kohdatessaan. Taidealue on saavutettavissa kaikkina vuorokauden- ja vuodenaikoina ympäristöystävällisin liikkumismuodoin.

Mitä teoksia taidealueelle tulee, nähdään vasta vuonna 2026. Teokset valitaan visuaalisen alan ammattitaiteilijoille suunnatussa avoimessa teoshaussa. Teosten valinnassa painotetaan omaperäisiä ja yllätyksellisiä ratkaisuja, joissa taide tulee osaksi ympäristöä. Taidealueen toivotaan heijastavan visuaalisen taiteen monimuotoisuutta ja ravistelevan totuttuja käsityksiä taiteesta julkisessa tilassa. Osan teoksista syntyyn pääsevät myös asukkaat vaikuttamaan ja osallistumaan.

Vihjeitä tulevasta on odotettavissa jo tänä ja ensi vuonna. Taidealueen vaiheista kiinnostuneiden kannattaa seurata ARToulu-taidealueen sosiaalisen median kanavia ja nettisivujen ajankohtaisuutisia.

ARToulu-taidealue on osa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 ohjelmaa. Oulun Taiteilijaseuran Exploring ART -hanketta rahoittavat Oulun kulttuurisäätiö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oulun Taiteilijaseura -63 ry.


Teoshaku


Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi 2026 avaa Ouluun uuden ARToulu-taidealueen, jossa taide pulpahtelee ja yllättää paikoissa, joista sitä ei ajattele löytävänsä. Kymmenet ympäristöön sijoitetut taideteokset muuttavat Oulujoen suiston seitsemän kaupunginosaa kiinnostavaksi ja omaleimaiseksi taidealueeksi. Osa teoksista jää kaupunkikuvaan pysyvästi ja taidealue jatkaa elämäänsä vielä vuosia kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen. Teokset valitaan visuaalisen alan ammattitaiteilijoille suunnatun avoimen haun perusteella. Haku on avoinna 12.8.2024 asti.

Lue tarkemmat ohjeet teoshakuun sivulta Teoshaku, ohjeet taiteilijoille >


  • ARToulu-taidealueen mustavalkoinen
  • Oulun Taiteilijaseuran logo
  • Oulu2026, logo
  • Opetus ja kulttuuriministeriön logo
  • Taike, logo

Oulu on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki. Kaupunki ja koko pohjoinen Suomi täyttyvät tulevien vuosien aikana kulttuurista, taiteesta ja tapahtumista. Pohjoinen Suomi nousee maailmankartalle ennennäkemättömällä tavalla, kun suomalaiset ja kansainväliset kulttuuriosaajat luovat uutta kaupungeissa, maalla ja luonnossa. Kyseessä on usean vuoden matka, joka huipentuu vuoteen 2026. Exploring ART on osa Oulu2026-kulttuuriohjelmaa ja kulttuuri-ilmastonmuutosta.